fbpx
Sharing is caring!

La importància de l'aprenentatge d'idiomes

Sempre ha tingut la mateixa importància l’aprenentatge d’idiomes? Era necessari saber idiomes temps enrere? Ara hi ha una exigència més elevada en comparació amb altres èpoques?

Us convidem a passejar en el temps, observant els diferents canvis que ha tingut l’aprenentatge d’una llengua estrangera en la nostra població. L’entrevista a tres persones de diferents contextos i generacions ens permetrà veure quina importància té i ha tingut aquest aprenentatge.

   

Loris (2006)

Edat: 13 anys Idioma matern: francès Altres idiomes: anglès, català, castellà i noruec      

Quina importància creus que té saber idiomes en l’actualitat?

És molt important per viatjar, per treballar, per a la vida… Perquè si estàs en un país que no coneixes, hauràs de conèixer les persones i necessitaràs establir converses amb elles. És important per comunicar-te amb els altres.

D’aquestes llengües que has après fins ara, quina ha estat la més difícil?

El noruec, perquè és molt diferent de les altres llengües, sobretot perquè no són les mateixes lletres ni coincideixen els sons. Per exemple, la “a” és totalment diferent i la seva forma canvia. És molt difícil comparar el noruec amb les altres llengües.

En el teu cas, et va ser útil aprendre noruec?

A la meva escola parlàvem francès, ja que era l’Escola Francesa, però a vegades els nens no parlaven francès i parlaven noruec. Llavors m’havia de comunicar amb els amics en aquest idioma.

Quina paraula o estructura ha estat la més difícil d’aprendre?

El més difícil va ser el vocabulari perquè hi ha moltes paraules i no tenen cap similitud amb les de les llengües que sé. A més a més, a Noruega vaig començar a aprendre anglès al mateix temps i m’era molt difícil aprendre dos idiomes diferents alhora.

   

Mercè (1927)

Edat: 91 anys Idioma matern: català Altres idiomes: francès i castellà      

En la seva joventut i etapa adulta era important saber i aprendre idiomes? Per què?

De petits, ens obligaven a aprendre castellà. Als 13 o 14 anys ens deixaven aprendre francès, però jo el vaig aprendre de forma oral i no amb professor. A més, jo tenia família a França, hi anava sovint i així també aprenia l’idioma.

Arribàvem i l’apreníem oralment. Jo vaig anar a viure a França, treballava venent coses al mercat i el vaig haver d’aprendre. També m’agrada molt llegir i també el vaig poder aprendre d’aquesta manera.

Vaig marxar cap a França als 27 o 28 anys per treballar. Recordo que anàvem a Perpinyà al mercat molt aviat al matí i hi feia molt fred! M’agradava molt anar al mercat i fer coses diferents. Avui dia també m’agrada apuntar-me a qualsevol pla!

Era important saber francès perquè molta gent anava a treballar a França. Marxàvem perquè aquí no hi havia feina i havíem de mantenir les famílies. On es treballava més era a les veremes. A l’hivern, però, era més difícil trobar feina i acceptaves qualsevol cosa. Quan marxàvem d’aquí, molts anàvem a peu cap a França per trobar un futur millor.

Quants idiomes ha après al llarg de la seva vida?

A part del català, el castellà i el francès.

Ha estat difícil? Quin idioma li ha estat més feixuc a l’hora d’aprendre’l i per què?

No em va costar aprendre francès. Tenia molt interès i ganes d’aprendre aquest idioma. Per això, no em va costar tant. Sempre penso que, si hagués tingut més sort i oportunitats, podria haver après molt més i millor.

He inculcat la importància d’aprendre idiomes als meus fills, ja que és molt important per a la vida.

Creu que és important aprendre idiomes actualment? Per què?

És el més important. La gent surt més: viatges, estudis… Abans no viatjàvem perquè no hi havia “peles”. Ara molta gent vol marxar i visitar món. A més a més, per treballar necessites idiomes, per descomptat.

Abans si sabies francès, tenies molts avantatges perquè era l’idioma que t’obria portes i oportunitats laborals. Per això, s’ensenyava molt. Ara l’anglès és un dels més importants.

Quin idioma li agradaria aprendre?

L’anglès, perquè ara és molt important. M’hauria agradat aprendre’l perquè tenia ganes d’aprendre idiomes i aprendre més coses per poder dir “Ara ja sé una cosa més”.

 

 

Jordi (1959)

Edat: 59 anys Idioma matern: català Altres idiomes: castellà, anglès i francès      

En la seva joventut i etapa adulta era important saber i aprendre idiomes?

En aquella època no es valorava tant com avui dia.

Per què?

Perquè la joventut no sortia com ara a treballar a l’estranger, tret que fossis algú brillant amb estudis i amb nivell econòmic. L’objectiu era un altre: la gent amb estudis es quedava al país per treballar i formar una família. Potser no es valorava tant saber idiomes, ja que no hi havia gaires empreses estrangeres al país que et demanessin saber tants idiomes. A més a més, no hi havia tanta tecnologia.

No era considerat un fet prioritari. Penso que les persones que n’aprenien per tema de feina eren poques, i la gran majoria ho feia per tema de viatjar i aprendre.

Quants idiomes ha après al llarg de la seva vida?

Català, castellà, anglès i francès.

Pel que fa a l’anglès, vaig començar diferents cursos, però no en vaig acabar cap. No recordo, però, per què no els vaig acabar. Al centre on estudiava tampoc no et donaven cap titulació quan feies un curs d’anglès. Només fèiem una hora de classe a la setmana i havies de treballar a casa amb uns VHS que t’enviaven per practicar.

Ha estat difícil aprendre idiomes? Quin idioma li ha costat més i per què?

L’anglès. Crec que per la grafia de les paraules, el vocabulari i la manera de parlar. En canvi, mentre estudiava francès, se’m quedaven més paraules. Això crec que és degut al fet que té més similituds amb el català i el castellà. L’anglès l’he vist com un idioma molt diferent. Em costa més recordar paraules en anglès. Potser hauria de dedicar-hi més hores. Crec que el més important en anglès és conversar, crec que aquesta és la solució. Conec persones que han escollit metodologies amb molta teoria, però no tenen gens de pràctica i no són capaces d’aconseguir fluïdesa en el diàleg. Crec que, si no practiques la conversa, és molt difícil que puguis desenvolupar la part més productiva.

Creu que és important aprendre idiomes actualment? Per què?

Sí, sobretot per a la formació de la persona, el currículum. Avui dia per a qualsevol feina demanen obligatòriament idiomes. No només l’anglès, ara està de moda el xinès. En definitiva, és currículum per a tu mateix i per al teu futur.

La gent viatja cada vegada més i a països més llunyans. La gent d’avui dia no és com la d’abans, cada vegada el món és més global i la gent està més disposada a desplaçar-se a qualsevol lloc del món per treballar.

Quin idioma li agradaria aprendre?

L’italià. Crec que segurament pot ser més assequible per a mi, ja que és una llengua romànica. Potser seria més fàcil d’aprendre i podria viatjar i comunicar-me en aquesta llengua.

 
Truca ara