fbpx
Sharing is caring!

La celebració nadalenca més llarga

Filipino man with christmas decorations
En aquesta època de l’any ja se senten cançons nadalenques en quasi tots els centres comercials, edificis d’oficines i altres llocs públics de les Filipines. Milers de llums de colors i fanalets fets a mà adornen els carrers, la qual cosa fa que et sentis més i més entusiasmat en apropar-se la tan esperada festa. Els filipins són coneguts per celebrar el Nadal més feliç i llarg del món. La gent comença a posar ornaments nadalencs al setembre i no els treu fins al gener, coincidint amb el dia de Reis.

Un venedor local que ven ornaments nadalencs.

I per què? En primer lloc, el dia de Nadal és considerat com una mena de festival. Això significa que, culturalment, ja existeix una expectativa de celebració que la diferencia d’altres dies o estacions de l’any. La gent del país pensa que aquell dia les coses seran diferents. D’altra banda, amb més del 80% de la població catòlica, els filipins celebren el Nadal com un esdeveniment principalment religiós. L’actitud positiva de la gent en aquest dia està àmpliament influenciada per la manera com l’Església celebra el temps d’advent.

Del 16 al 25 de desembre, la gent es lleva d’hora per assistir al Simbang Gabi. La llegenda diu que el teu desig es complirà si completes la tradició dels nou dies.

Les tradicions i les pràctiques religioses que marquen aquesta temporada són també les que donen als filipins un sentit propi del Nadal. Fins i tot, abans de l’època moderna ja existien moltes tradicions que giraven al voltant d’aquesta celebració. Una de les pràctiques més observades és el Simbang Gabi ––una sèrie de misses matutines durant nou dies en honor a la Verge Maria–– des del 16 de desembre. La gent es desperta de matinada per anar a missa a les esglésies locals. Aquesta tradició va començar el 1669, durant els primers dies de la dominació espanyola, com un compromís pràctic per als pagesos, atès que començaven a treballar a trenc d’alba per evitar la calor del migdia als camps.

Infants amb els seus instruments musicals casolans.

El 6 de desembre també marca el començament d’una de les tradicions nadalenques més alegres del país: les nadales. Grups d’infants, i també d’adults, van de porta en porta amb els seus instruments musicals cantant cançons de Nadal, esperant un grapat de monedes dels caps de casa.

La nit de Nadal és fonamental en la celebració filipina. És una gran festa plena de delícies gastronòmiques autòctones i estrangeres. Encara que els sopars de celebració són universals, el que fa que la nit de Nadal filipina sigui diferent és la presència de cada membre de la família. A part, a més a més de sopar junts, és el moment en què les famílies obren els seus regals de Nadal.

A la nit de Nadal es menja garrí, un porquet sencer cuinat tradicionalment.

La celebració culmina el dia de Nadal, quan els filipins, segons la tradició, visiten les cases dels seus parents perquè els infants puguin mostrar el seu respecte a oncles, ties, avis i àvies. Normalment, els infants fan cua per fer una salutació de respecte anomenada pagmamano. En la majoria dels casos els infants són recompensats amb obsequis, com ara joguines o diners.

El pagmamano: agafes la mà d’un ancià, et toques el front amb ella i dius “Mano Po”.

Amb més de quatre mesos de celebració, el Nadal a les Filipines és realment únic. Tot i la data vermella en el calendari, les decoracions brillants arreu, els regals sota l’arbre de Nadal, la festa i el banquet a taula, el Nadal no és només un moment religiós per als filipins, és un esdeveniment molt cultural. S’espera que els qui són a l’estranger tornin a casa i les famílies es reuneixin al complet. La celebració gira al voltant del naixement d’un infant i se celebra àmpliament com un temps per a la família.
Per: Kishi Daria

Truca ara