Si t’agrada viatjar, l’Amèrica del Sud està més enllà dels Pirineus, on la realitat i la màgia semblen entrellaçar-se. A l’altre costat de l’Atlàntic, la serralada dels Andes ofereix un territori on la realitat desafia la imaginació.

Geogràficament, la regió nord del continent es troba a l’equador, travessat per l’enorme serralada dels Andes. Això ens proporciona una biodiversitat immensa. En una distància molt curta pots viatjar per diferents biosferes, que ofereixen a la regió una gran varietat de productes; principalment, fruites i verdures que només pots trobar als nostres països.

No és només la varietat de productes allò que fa que la nostra cuina sigui fantàstica, sinó també la quantitat de cultures que han viscut a la nostra terra. La nostra cuina és una barreja de tradicions espanyoles, àrabs, andines, caribenyes i pacífiques, entre d’altres. En menys de 1.500 km pots travessar diverses altituds i en aquest viatge trobaràs dotzenes de menges. I si t’agrada parlar amb els nadius, aprendràs que cada plat narra una història.

L’experiència no només et proporcionarà una àmplia varietat gastronòmica, sinó que anirà més enllà. La nostra cultura abasta la música, la literatura i l’art i dona veu a la història de milers d’anys abans de la trobada d’Europa amb el “Nou Món”. Les comunitats indígenes han viscut en aquestes terres extraordinàries durant més de mil anys. Viuen en un món on la Mare Natura els proporciona tot allò que necessiten i una saviesa sorprenent. La major part del seu coneixement s’ha transmès a través de la tradició oral i, més sorprenentment, a través dels teixits. Les dones teixeixen patrons ancestrals a les seves “motxilles”, una mena de bossa artesana que pertany a moltes de les nostres cultures.

Al bell mig de l’Eix Cafeter, Colòmbia fa olor de cafè acabat de torrar, una regió ubicada a 1.550 metres sobre el nivell del mar amb una temperatura mitjana de 25 ºC. La vegetació verda t’enlluerna mentre observes les palmeres de cera que s’eleven a més de 50 metres. El sabor del cafè que beuràs és un dels més suaus del món, un sabor suau amb certes notes dolces i florals. Som l’únic país que encara recol·lecta a mà cada gra.

Si el viatge et sembla llarg i costós, la literatura et proporcionarà una idea de la meravellosa realitat de la nostra gent: una combinació mítica i fantàstica de tradicions. Un llenguatge musical i personatges que descobreixen que les seves vides quotidianes estan plenes de màgia. Gabriel García Márquez va immortalitzar aquesta visió del món en la seva novel·la més famosa, Cien años de soledad.

Pensa en Colòmbia com en una terra enmig de dos oceans radicalment diferents. Les tradicions portades per l’esclavitud sobreviuen a les regions del Pacífic i el Carib. Al sud profund el riu Amazones és la llar de centenars d’espècies, entre les quals hi ha el dofí rosat. El centre del país és el lloc on els Andes es divideixen en tres grans cadenes muntanyoses.

Així doncs, si pots, et convido a saltar a l’altre costat de l’oceà per descobrir els mons perduts al nostre país.

Truca ara